Poesia Oral Hispana
Paraula, poesia i vídeo: Enregistraments videogràfics
Ramón Gómez de la Serna protagonitzà una gravació de Feliciano Vítores relitzada l’any 1928 en la qual, amb gran eloqüència, ironia i sentit de l’humor, interpreta el seu monòleg Monòculo sin cristal, una crítica als líders morals, polítics i intel·lectuals, i també a les persones que es deixen influir per ells. És una gravació especialment interessant perquè incideix i reflexiona sobre la força de la paraula i el poder de l'oralitat.
El orador, monòleg de Ramón Gómez de la Serna rodat el 1928 per Feliciano Vítores.
http://www.youtube.com/v/RX-FAXxJtSg
Miguel Hernández fou un referent per al moviment de resistència contra el franquisme durant la guerra civil, i va ser anomenat pels seus contemporanis "poeta del poble". No hem trobat documents videogràfics directes de Miguel Hernández però sí aquest enregistrament sonor recitant la Canción del esposo soldado, una gravació de baixa qualitat i audible amb dificultats, però de gran interès històric i que al vídeo es presenta acompanyada de fotografies que ens apropen a l'autor.
http://www.youtube.com/watch?gl=ES&hl=es&v=9Qcp7nQU09M Miguel Hernández
http://www.youtube.com/v/2bos-9EFTfY&feature=related Joan Baez. Llegó con tres heridas
Federico García Lorca és l’exemple més lúcid de poeta total. En aquest documental, molt complet, realitzat per la televisió anglesa, s’ofereix un estudi rigorós de la vida, obra i assasinat del poeta, amb testimonis de familiars i amics que el descriuen com un ésser extraordinari, ja des de la seva infantesa, un ésser sensible, alegre i generós que es feia estimar. S’expliquen els inicis musicals de Federico relacionats amb el teatre, l’època d’estudis acadèmics, i la seva afició tardana per la pintura i el dibuix, tot i les dificultats i limitacions que tenia des de petit per a la cal·ligrafia, segons explica el seu propi germà. El document finalitza descrivint les circumstàncies que conduïren al seu arrest i a l'execució en mans dels falangistes al principi de la guerra civil. Els documents videogràfics que s’enllacen amb aquest són de gran interès i en completen la informació.
http://www.youtube.com/watch?gl=ES&hl=es&v=eCwqZjku16A Federico García Lorca-Documental
http://www.youtube.com/v/i4hW7LZ-ldU&feature=related Federico García Lorca-Imatges
Salvador Dalí era conscient que gràcies al cinema i el vídeo, donada la gran capacitat de difusió que tenien, podia ocupar un lloc visible i preferent a l’avantguarda artística. Aquest enregistrament videogràfic de Salvador Dalí realitzat per la Televisió de Catalunya és interessant i divertit, tot i que es tracta d’un fragment. Amb gran entusiasme i sentit de l’humor, Dalí interpreta La polla xica, un poema o joc de paraules popular a Catalunya, i finalitza amb un acudit de Dalí responent a la pregunta d’un periodista: "Jo sóc com Robespierre, que veient com una multitud passava corrent davant seu va posar-se a córrer més encara, i quan van preguntar-li per què ho feia, va respondre: 'No ho sé, però estic convençut que he d’estat al capdavant de tot el que succeeixi.'
http://www.youtube.com/v/9T4aKU4dsH0&feature=related Salvador Dalí-Je t'embràs
http://www.youtube.com/v/L2WJu32WxAw&feature=related Entrevista de Joaquin soler Serrrano
http://www.youtube.com/v/iXT2E9Ccc8A Intervenció al programa de televisió Wat's my line del EEUU.
Pablo Neruda, en aquest vídeo realitzat a França tot just després de rebre el premi Nobel de literatura, l’any 1971, recita els poemes Pájaro Pablo i Los hombres del nitrato, un emotiu homenatge als miners xilens. Neruda recita amb veu pausada i convincent, una veu que desprèn humanitat i saviesa. Durant l’entrevista fa unes declaracions aclaridores en referència a la seva activitat política (en aquell moment era ambaixador de Xile a França), explica els lligams i les obligacions que genera un càrrec polític que ell ha acceptat per responsabilitat moral vers els seus conciutadans.
http://www.youtube.com/v/E47yhGxnEGc Pablo Neruda: Entrevista 1971
...
...
Rafael Alberti i Paco Ibáñez actuaren conjuntament al teatre Alcalà de Madrid el mes de maig de 1991, un esdeveniment que fou enregistrat videogràficament i permet tancar aquest bloc de poetes hispans. Al vídeo, Alberti recita el seu poema A galopar amb veu clara i contundent malgrat la seva edat avançada. A continuació Paco Ibáñez n’ofereix la seva magnífica versió musical, que es va convertir en himne contra la dictadura franquista. A la part final del vídeo, Paco Ibáñez convida el poeta i el públic a cantar tots plegats. Rafael Alberti, molt trasbalsat, fins i tot s’entrebanca amb les paraules, i acaba molt emocionat i agraïnt al públic l’espontani homenatge. Confessa que no hi ha res millor per a un poeta que oir les seves paraules convertides en cançó popular.
http://www.youtube.com/watch?gl=ES&hl=es&v=15JfnrqBqSI A galopar - Paco Ibáñez y Rafael Alberti
Els següents vídeos completen i donen peu a concloure aquest bloc de poesia oral hispana. Són molts els poetes que manquen en aquest recull, però deixem a criteri vostre continuar la recerca...
http://www.youtube.com/v/jopDt_l8NWg&feature=related Blas de Otero
http://www.youtube.com/v/p5IYjS50qEM&feature=related Julio Cortázar: Presencia
http://www.youtube.com/v/6f1qryPPVFI&feature=related Jorge Luis Borges -La Ceguera
http://www.youtube.com/v/7ER919AtOgA&feature=related Jorge Luis Borges - Entrevista soler serrano 1980
...
...
...