El retrobament amb la oralitat

Paraula, poesia i vídeo: La generació Beat.

William-Borroughs.jpg

L’época en que es desenvolupa la generació beat al EEUU, entre els anys cinquanta i seixanta, coincideix en el temps amb la comercialització del primers aparells de vídeo domèstic, que suposaren la popularització de les gravacions i l’explosió creativa (videoart) i comercial (televisió) del medi videogràfic.

La generació beat pretenia trencar els rols tradicionals de la societat questionant a fons l’estructura capitalista. S’interessaven per les filosofies orientals i rebutjaven els diners fins on els era possible, mostrant una certa deixadesa exterior que espantava la moral de l’època. El moviment hippie s’anava coent.

Els actes públics en clubs i cafès dels poetes beats eren autèntics aconteixements; la poesia oral i la música s’entrellaçaven. Les sessions de jazz de Dizzie Gillespie, Charlie Parker i Thelonius Monk inspiraven els poetes. De nou la poesia feia cruixir els sentits, emocionava i convertia l’oïdor en còmplice.

...

allen-ginsberg.jpg

D’aquest període s’han seleccionat cinc vídeos de diverses característiques: El primer s’anomena Beat Generation, és de caire documental i destaca a Allen Ginsberg, William Borroughs i Jack Kerouac com a membres més importants d’aquella generació. Incideix també en el paper de Diane di Prima i Margaret Randall i altres poetesses com a co-protagonistes i documentadores d’aquells anys, paper que queda reflectit al segòn vídeo anomenat Kerouac, Ginsberg and friends in New York, un enregistrament espontani realitzat amb una càmera de vídeo domèstic a un carrer de Nova York.

http://www.youtube.com/watch?gl=ES&hl=es&v=2NPdeJ_X0YU

El segon vídeo és de només 24 segons, fragment d’una entrevista a Allen Ginsberg en la qual el poeta interpreta una cançó popular de la Índia, acompanyant-se d’un instrument tradicional de corda. Al seu rostre s’expressa el convenciment de que aquella estrafolària interpretació, com la resta d’accions que realitzaren individualment o en grup els membres d’aquella generació, estaven destinades a trencar motlles i transformar en certa manera l’estat de les coses.

http://www.youtube.com/watch?gl=ES&hl=es&v=T6LZLZ4Rryw

gregory-corso1.jpg

El tercer document d’aquest bloc incideix de nou en la força de la oralitat. Gregory Corso, un dels membres més joves i deconeguts de la generació beat, però molt influent i respectat, llegeix el seu poema Bomb en un acte a l’aire lliure i davant d’un nombrós públic que l’escolta amb atenció i complicitat. Els actes dels poetes de la generació beat es convertien sovint en accions reivindicatives i manifestacions creatives a favor del pacifisme i l’alliberament de dones i homes.

http://www.youtube.com/watch?gl=ES&hl=es&v=6yKpiabp2uc

El quart video és una realització de Gus Van Sant de l’any 1986 en la que William Burroughs recita el seu poema Thanksgiving Prayer, de caire pacifista i molt crític amb el paper polític social i cultural del seu país, els EEUU. Burroughs recita el text amb to seriòs i greu, allargassa les paraules per remarcar l’importància de cada mot, és gairebé un discurs polític trascendent o la lectura d’un testament final. Del to escèptic i decepcionat del poeta se´n desprèn el convenciment que ja res pot canviar el rumb de les coses. Sembla admetre que el sistema social ha engollit i difuminat les propostes transformadores de la seva generació. Amb ironia i fins i tot nihilisme ‘agraeix’ al seu país haver creat un somni americà que esdevé un mal son perquè no ha aconseguit superar la temptació de poder i guerres.

http://www.youtube.com/v/sLSveRGmpIE&feature=fvst
Charles-Bukowsky.jpg

...

...

El darrer vídeo d’aquest bloc és una gravació realitzada a Charles Bukowsky, poeta més gran que els de la generació beat; no va pertànyer al grup però compartí amb aquells l’estil literari i l’actitud vital. Bukowski llegeix el poema The night i killed Tommy amb gest abatut i sense convicció, actitud que el caracteritzà. Com succeïa amb Burroughs a Thanksgiving Prayer, Bukowsky sembla admetre que les paraules, contràriament al que inicialment s’esperava, no poden transformar les inèrcies socials, polítiques i econòmiques, que acaben ofegant qualsevol intent de transformar i reinvertar la realitat.

http://www.youtube.com/watch?gl=ES&hl=es&v=BESYAb-5snU

...

...

FORAGITATS, revista d'art i poesia, 2003 - 2024 |