Paraula, poesia i vídeo

Text de Francesc Montserrat

L’oeuil écoute

Paul Claudel

Introducció

man-ray.jpg
Durant l’acte de presentació del Cicle de Vídeo Experimental Llatinoamericà MasAmérica, que es realitzà a la sala d’actes de la Facultat de Belles Arts de Barcelona i amb la presència de la curadora Graciela Taquini, un dels oients va plantejar una qüestió que produí un breu debat; preguntà a la senyora Taquini si considerava que You Tube era un medi adient per a la difusió del videoart, o a l’inrevés, en produïa una certa banalització. La senyora Taquini va manifestar-se escèptica i propera a la segona opció, però aquell no era el lloc ni el moment per aquell debat, i va reconduir la sessió cap al tema que ens havia reunit, la presentació de la seva curaduria de MasAmérica, que es va inaugurar el 22 d’abril al Canal Mediateca de CaixaForum i va concloure el 24 de maig de 2008.

Després de visitar MasAmérica, la recerca de videopoesia va proseguir explorant què podia aportar la xarxa al tema, a fi de poder formar una opinió personal, i ha resultat un medi directe i proper que ha permès accedir a centenars de treballs i recercar des de diversos àmbits, a partir d’autors, de conceptes i de moviments artístics. El hàndicap ha estat la baixa qualitat d’alguns enregistraments; la imatge i el so són sovint deficients o els vídeos esdevenen simples fragments enlloc de treballs complerts.

L’emprempta de la poesia en la videografía és ferma i contundent, com es podrà veure al llarc d’aquest treball. El procés de selecció dels vídeos presentats ha estat una tasca complexa i engrescadora, que en ocasions esdevenia inabordable per la gran quantitat d’enllaços conceptuals que genera el tema. La recerca s’ha centrat inicialment en enregistraments videogràfics i cinematogràfics de poesia oral, de poeteses i poetes recitant directament els seus textos, i en cas d’autors que no ha estat possible localitzar-ne enregistraments com Federico Garcia Lorca, Miguel Hernandez o Gertrude Stein, s’han inclòs documents històrics, gravacions sonores o homenatges a aquests poetes.

clau-joan-brossa.jpg

En una segona fase la recerca s’ha centrat en vídeos d’experimentació poètica en totes les seves variants i a partir dels conceptes següents: videopoesia, cinepoesia, poesia visual, poesia concreta, acció poètica, performance poètica, poesia oral, pedagogia poètica, ciència i poesia.

El tercer bloc de recerca s’ha orientat cap a la selecció de treballs videogràfics o cinematogràfics que sense pretendre-ho explícitament desprenen una gran càrrega poètica, com és el cas de les primeres investigacions i experimentacions d’imatges en moviment com els treballs de Georges Méliès i les gravacions experimentals realitzades pels membres més inquiets de les Avanguardes Històriques com Marcel Duchamp, Maya Deren, Man Ray, Hans Richter, Mary Ellen Butte, Fernand Léger, Viking Eggeling, Luis Buñuel i Salvador Dalí.

S’han seleccionat vídeos de tots els àmbits conceptuals, en ocasions treballs d’autors que no pertanyen esplícitament al gènere poètic, que no tenen la poesia com a eix central de la seva obra, però desprenen una gran càrrega poètica per la seva sensibilitat, per la forma d’estructurar els conceptes o per les relacions poètiques que generen.

Des dels seus inicis els pobles i les comunitats culturals han creat cants que han estat tramesos oralment i que narren els aconteixements més destacats de la comunitat. Són cants que circulen de boca a oïda, de generació a generació i que sovint s’acompanyen d’intruments musicals. El Día Internacional de la Poesia fou proclamat per la Conferència General de la Unesco i es va celebrar per primera vegada el 21 de març de 2000. La seva finalitat és donar suport als poetes joves, recuperar l’encantament de la oralitat i restablir el diàleg entre la poesia, el teatre, la dansa i la música.

Recerca per temes

La recerca de la poesia en format videogràfic i cinematogràfic a videoteques, cicles i a través de la xarxa, ha suposat una enriquidora travessa conceptual, un trajecte creatiu que ha necessitat educar la vista en un medi desconegut, el videoart, donada la invisibilitat que té en les televisions públiques i comercials.

Paraula, poesia i vídeo és una selecció crítica de pinzellades poètiques i talls videogràfics, un recull subjectiu de videopoesia i documentació poètica, i una exploració conceptual que prosegueix.
La poesia és present en l’acte creatiu i més enllà de l’intencionalitat poètica; apareix de forma inesperada en l’ull de l’interlocutor. Els vídeos seleccionats tenen com a objectiu tocar fibres sensibles, tot jugant amb la idea de la quarta dimensió creativa que explorava poèticament Marcel Duchamp. La poesia apareix seduïnt els sentits, ens renova, ensenya i ens fa més lliures.
La poesia emergeix carregada de vida en el format videogràfic perqué és un medi popular i comú de comunicació que es transforma i reinventa amb els nous medis de comunicació com Internet, que ja és una hemeroteca i videoteca accessible i globalitzada. Per altra banda, el vídeo ‘necessita’ i beu de la poesia, perquè cap mena d’exprerssió humana pot prescindir del fet poètic, que és el sustent inmaterial de l’art.

Index per blocs, que anirem enllaçant a mida que estiguin enllestits

Poesia oral hispana

Videopoesia i Avanguardes Històriques

La generacio beat. El retrobament amb la oralitat

Acció poètica a Barcelona

Spoken Word. Poesia oral urbana

Videoart i poesia

Videopoesia concreta

Ciència i poesia

Poesia, dibuix i imatge virtual

FORAGITATS, revista d'art i poesia, 2003 - 2025 |